in Juni in Weet!

 

small_coverjuni_2_


In Juni kunt u het hele
verhaal lezen in Weet.
Klik hier voor meer informatie.
compleet informatief

 

 

 

Website statistieken


Bezoekers vandaag:32
Bezoek totaal:472791
De Serval als "huisdier"

thabo897

Omdat ik nu al meerdere malen ben geconfronteerd met mensen die verkeerd zijn voorgelicht over het houden van een Serval, of niet weten wat een Serval voor een kat is en hem alleen willen omdat hij er zo mooi uitziet, heb ik besloten in dit gedeelte de Serval als huisdier te behandelen. Ik wil hier nog een keer benadrukken dat een Serval niet geschikt is om in huis te houden!!!!!!! 

diara32    diara34

Er zijn fokkers en of handelaren die mensen willen doen geloven dat een Serval geschikt zou zijn om als huisdier in huis te houden. Deze dieren worden dan aan mensen getoond in een huiselijke situatie. De nadruk word gelegd hoe lief ze bij je op de bank komen liggen of op bed. De fokkers/handelaren vergeten er echter bij te vertellen dat de katten ook wel eens de bank als kattenbak willen gebruiken of hier en daar tegen je bank of kast aan kunnen sproeien. Dat het sproeien vreselijk stinkt, dat ze zeer goed kunnen mikken met het sproeien en dat de straal wel 2 meter ver kan rijken, komt al helemaal niet aan bod. Liefde douches noemen ze dat....nou ik heb toch liever een knuffel!! De benaming liefde douches is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord.

diara33    Diara31

Ik zie hier duidelijk dat onze wilde kater gericht onze richting op sproeit en dat doet om ons duidelijk te maken dat het zijn territorium is en dat wij daar weg moeten gaan. Dus wat het met liefde te maken heb....is mij een raadsel. Het is net hoe je het wil brengen en wat je het beste uitkomt tijdens de verkoop. Dan klinkt een liefde douche prettiger dan dat je zou zeggen dat hij je gewoon uit zijn territorium wil verjagen. Ook word je niet verteld dat de Serval een meter lang word en toch gauw zo'n 70 cm hoog en met één sprong je hele dressoir leeg veegt en meteen afstoft en daarbij een paar mooie nagel sporen achterlaat op je kast.

bakari    bakari4 

Ook word er niet bij verteld dat een Serval gewend is zijn nagels te scherpen aan een recht op staande boom, maar bij gebrek daaraan hij er ook geen moeite mee heeft om je deurpost te nemen. Ook als er kleine kinderen in huis rond lopen dan raad ik de Serval zeker af. Je mag deze kat nooit alleen laten met kleine kinderen. Het blijven wilde dieren en dat mogen wij nooit vergeten, hoe lief hij ook is. Vergeet niet dat ze met alle gemak een schedel van een konijn kraken. Dus als je kind hem uitdaagt kan dat heel erg fout gaan.

thabo_en_diara12    thabo_en_diara236 

Als je dat allemaal niet erg vind dan kan je een Serval heel goed in huis houden, maar de meeste mensen willen niet in een huis wonen dat eruit ziet als een kattenbak en als luchtverfrisser een indringende ammoniak geur. Natuurlijk kan je een Serval af en toe mee naar binnen nemen en bij je op de bank nemen, maar je kunt hem niet als huiskat houden. Daar is een Serval gewoon niet geschikt voor. Je neemt je paard toch ook niet mee naar binnen en laat die binnen rond lopen. Dat is vergelijkbaar, die lopen ook je kast om en poepen waar ze staan.

dennonthabodiara    thaboendennon 

De Serval is gerust kattenbakzindelijk, maar zet nu eenmaal zijn territorium af met urine en als hij in huis woont, dan is dat zijn territorium en zal hij dat gaan afzetten met urine. Dat doet hij niet zo gauw als je hem af en toe naar binnen haalt, omdat het dan zijn territorium niet is. Heel logisch dus! Dit is de Serval ook niet af te leren, want dat is zijn natuurlijke gedrag, het hoort er dus bij! Een Serval is een wilde kat die normaal op de savanne van Afrika leeft. We hebben het hier dus over een kat die niet gefokt is om in huis te houden en die nog zijn normale wilde trekjes heeft.

rutuba287    rutuba288 

Hier komen we ook meteen bij de kern van het verhaal. Een Serval is een geweldige kat en het is zeker niet mij bedoeling mensen op andere gedachten te brengen. Wel wil ik mensen eerlijke informatie geven over de Serval. Hij is geweldig om te houden, alleen is dat niet voor iedereen weggelegd.

rutuba12   rutuba13

Is een Serval dan niet leuk als "huisdier"?

Ik zet het woord "huisdier"expres al tussen aanhalingstekens, omdat het wel een geweldig huisdier is alleen net als een paard. Een paard valt ook onder de huisdieren, maar leeft toch niet in huis, maar bij het huis. Zo is het met de Serval ook. Mijn Servals zijn zeker mijn huisdieren alleen wonen ze aan mijn huis en niet in mijn huis. Ik heb 2 koppeltjes Servals. één wild koppel en die wonen in een groot verblijf in mijn tuin. Dit koppel is dus niet tam en kan je niet aaien. Het mooie van dit koppel is dat, dat Servals zijn zoals ze in de natuur reageren en leven.

Ik vind dat heel erg fascinerend om naar te kijken en kan me daar uren mee bezig houden. Zo zie je maar dat ze niet tam hoeven te zijn om er heel erg van te kunnen genieten. Je moet ze alleen in hun waarde laten. Het andere koppel woont samen met onze savannah katten in een verblijf dat direct aan ons huis is gebouwd. Hier hebben we openslaande deuren en als we willen kunnen we de katten (zowel de savannah katten als de servals) naar binnen laten. Ze kunnen dan door onze huiskamer lopen en op de bank liggen. Als we het zat zijn, dan gaan ze weer naar hun eigen verblijf terug.

rutubaenshango    rutubaenshango1 

Ook loop ik heel regelmatig hun verblijf binnen om even lekker met ze te knuffelen en te stoeien. We spelen met de bal en ze gaan zitten op commando. Ze zijn helemaal het einde en ik zou mij geen leukere en geweldige kat kunnen voorstellen. Het zijn echt schatjes, maar het blijven wilde katten en ze zijn een stuk groter dan een normale huiskat. Als ik van Thabo een kopje tegen mijn hoofd krijg dan hoor je pok! En dat voel je goed. Maar hij bedoelt het net zo lief als een gewone huiskat, alleen het komt wat harder aan!

Als ik buk dan springt hij op mijn rug en tja als je dan recht op wil gaan staan, dan is de kans groot dat hij wegglijd en zijn nagels in je rug zet om te voorkomen dat hij valt. Dat zou een huiskat ook doen, alleen is de krab die je eraan over houdt dan iets kleiner. Hij knuffelt en speelt dus net als een gewone kat, alleen is alles even harder en komt het allemaal iets harder aan. Maar wat mij betreft is er geen andere kat die deze katten kan evenaren. Ik kan niet eens uitleggen wat ik voor mijn katten voel zo diep zit dat gevoel. Ik zeg altijd ze stromen door mijn aderen en dat is een gek gevoel.

shango128    shango129 

Ze zijn uniek, geweldig en super gaaf. Dus afraden doe ik het niet, ze zijn alleen echt niet geschikt om in huis te houden. Wel vind ik dat als je eraan wil beginnen je heel goed moet nadenken of het wat voor je is. Je moet er goed bij nadenken dat dit een kat is die je de ruimte moet kunnen bieden die hij nodig heeft, het voer, de medische verzorging, de aandacht en de beweging en dit niet voor 1 week of voor een maand, maar voor tussen de 12 en 20 jaar, want zo oud kunnen ze worden. 

Je kunt een Serval niet naar het asiel brengen als je het zat bent en de kat doe je met verandering ook geen plezier. Ook zal op vakantie gaan moeilijk worden omdat er geen pension voor Servals bestaat en niet iedereen kan en durft een Serval te verzorgen. Ook je Serval laat niet iedereen in zijn territorium toe. Dus dat kan nog wel eens lastig worden. Allemaal stof om over na te denken!  

thabo_en_diara124    thabo_en_diara125 

Mocht je erover denken om na het lezen van dit alles als nog een Serval aan te schaffen dan moet je met het volgende rekening houden:

 

  • De Serval moet in bezit zijn van de juiste papieren. De felis serval staat op Appendix II van CITES en op Bijlage B bij de Basisverordening (CITES-wetgeving geïmplementeerd in de Europese wetgeving). Al onze Servals zijn in het bezit van de juiste papieren en onze kittens dus ook! Goede fokkers zijn op de hoogte van de wet en verschaffen u de juiste papieren. 
  • De Serval heeft een groot verwarmd binnenverblijf en nog groter buitenverblijf nodig. De minimale afmeting voor een verblijf is ongeveer 15m2, maar als wat het groter is, is uiteraard beter. (Hoe meer katten er in het verblijf gehouden worden, hoe groter het verblijf moet worden). Het verblijf moet overdekt zijn met een wildnet of met een dak. Tevens moet het verblijf beveiligd zijn met een sluis, dit om te voorkomen dat de Serval zou kunnen ontsnappen. Het is bij wet verboden om een Serval los rond te laten lopen en omdat de savannah kat een hybride kat is (kruising Serval x andere kat) vallen deze onder dezelfde wet als de Serval en mogen die tot de F5 ook niet los rond lopen.
  • De Serval is een wilde kat en heeft hoogwaardig voedsel nodig. Aangezien ze in de natuur geen blikjes whiskas verkopen, is dit ondanks dat je het ze wel zou kunnen aanwennen te eten zeker niet gewenst dit aan deze katachtige te gaan voeren. Als je een Serval aanschaft ga je voor een wilde kat en moet je dus ook bereid zijn hem in zijn waarde te laten. Dit betekent dat de Serval konijnen, hazen, vogels (duiven, eenden) eendagskuikens, muizen, kip enz. eet. Uiteraard eten de Servals deze rauw en met huid en haar op. In de natuur worden deze dieren ook niet gekookt en schoon gemaakt aangeboden aan de kat. Een Serval heeft een uitgebalanceerd dieet en leven niet alleen op eendagskuikens zoals sommige fokkers je doen geloven. (Hier later meer over).
  • Verder heeft de Serval de nodige aandacht en verzorging en hygiëne nodig. Hier wil ik nu even niet te diep op in gaan.
  • De Serval heeft een dierenarts nodig die hem wil en durft te behandelen. Het is geen klein katje en de meeste normale katten vinden de dierenarts al niet echt aardig. Dan zit er natuurlijk ook nog verschil in de behandeling tussen een tamme of wilde Serval. Een tamme Serval is over het algemeen redelijk te benaderen door een dierenarts, maar bij een wilde Serval is dit een ander verhaal. Deze kunnen alleen behandeld worden als ze in slaap zijn. Het is dus belangrijk dit te overleggen met je dierenarts. Je moet dus al een goede dierenarts vinden waar je terecht kan met je Serval voordat je er één aan kan schaffen. 
  • Een Serval moet ingeënt worden met een passieve vaccinatie, ook wel dood vaccin genoemd. Doordat de Serval nog heel erg dicht bij de natuur staat kan hij heel erg ziek worden van een actieve vaccinatie en hier zelfs zo ziek van worden dat hij komt te overlijden. Dit geldt ook voor de hogere generatie savannah katten. Wij raden dan ook aan om t/m de F4 passief te enten. De dierenarts weet wel waar we het hier over hebben. Laat de Serval dus enten met een passieve entstof.
  • Ook een Serval moet je ontwormen net als een andere kat. Wel raden wij aan deze 1x in de 2 maanden te doen in plaats van 1x per 3 maanden, omdat de Serval alleen maar rauw vlees eet en de kans op wormen dus veel groter is. Het verhaal dat de Serval de wormen kwijt raakt door de vacht van de eendagskuikens is een fabeltje en dus niet waar!
  • Een Serval kan heel erg slecht tegen verandering en is snel gestrest, vermijd deze situaties dan ook zo veel mogelijk voor de kat. 
  • De Serval bindt zich aan zijn baas of baasjes die hem elke dag verzorgen en eten geven. Hier later meer over.

sandraendiara

 

 
M2 Advies & Design